Roket Soba Nedir?

Roket soba hava desteği alarak kaliteli yanma sağlayan bir hızlı pişirme aracıdır.

Yanma odası içerisine koyulan odun parçaları tutuşturulur. Hava kanalından aldığı destek ile alev güçlenir ve kendisinden daha soğuk olan bacaya yönlenir. Bu sistem az miktarda yakacak ile yüksek miktarda alev sağlar. Bacadan düz bir şekilde yükselen alev, pişirme işlemini hızlandırır.

Yanma odası ile hava kanalı farklı yerlerdedir. Hava kanalı dar ve bacaya bağlıdır. Hava kanalına göre çok daha geniş olan baca yanma odasına göre daha soğuktur ve havanın sıcaktan soğuğa yönlenmesi prensibinden dolayı vakum etkisi yapar. Baca hava ihtiyacının bir miktarını sobanın alt kısmında bulunan hava kanalından, bir kısmını ise yakacak ile doldurulan yanma odasından sağlar. Yanma odasından sağlanan hava içerisinde bulunan yakacağın hızla ve tamamen yanmasını, hava kanalından sağlanan hava ise sobanın tıkanmamasını sağlar. Böylelikle bacanın hava ihtiyacı her şekilde karşılanır. Buda sobanın verimini maksimum seviyeye ulaştırır.

Vakum yapan baca yanma odasında bulunan yakacağın verimli yanmasını sağladığı gibi kolay kolay sönmemesine de yardımcı olur. Siz soba söndü sanırsınız ancak bir kaç ufak dal bile atsanız alevin yükseldiğini gözlemleyebilirsiniz.

Çalışma prensibine sağdık kalınarak farklı çeşitleri yapılabilir. Başta Rusya olmak üzere bir çok ülkede köylerde basitçe profil borular kullanılarak yapılan çeşitleri ocak olarak kullanıldığı gibi bunun yanında tuğla kullanarak yapılan çeşitleri evlerde ısınma amaçlı kullanılmaktadır. Biz Nature Compact olarak roket soba prensibini sırt çantasına sığacak kadar küçülterek verimli bir katlanır kamp sobasına dönüştürdük.

Nature Compact Katlanır Roket Sobayı incelemek için lütfen tıklayın.


« Anasayfa