Roket Soba mı? Ateş Kutusu mu?

Ateş Kutusu mu yoksa Roket Soba mı tercih etmeliyim? En çok sorulan sorulardan biri bu. Çünkü bu soru ardında başka soruları da getiriyor. Hangi koşulda? İhtiyaç ne? Ne için kullanılacak? Vs.

Bu ikilinin bir çok ortak özelliği var. Hangisini seçmeliyim? sorusu zaten bu ortak özelliklerden ötürü sorulmakta. Aslında yaptıkları iş aynı gibi gözükse de, bireysel olarak bakıldığında ikisininde farklı kabiliyetleri var. İstersen önce bu iki sobanın ortak özelliklerini inceleyelim.

İkisi de odun sobası. Her ikisi de küçük. Rahatlıkla taşınabilir, kolay kurulur. İkisinde de yanında sıvı yakıt yada bütan tüp taşımana gerek yok. Çevrede bulunan kuru odun parçaları ile yakılır. Her ikisi de çevreci. Yer ateşinde olduğu gibi toprağa zarar vermez. İkisi de ekonomik. Yakıt almana gerek olmadığı için ekstra bir harcama yaptırmaz.

Alacağın her ekipmanda olduğu gibi bunlarda da mutlaka belirleyici tercih kriterlerin olacak. Neler mi?

Bütçe: Aktivitelerinde bu şekilde bir odun sobası kullanmak için ne kadar bütçe ayırabileceğin her ekipman alımında olduğu gibi burada da ilk sıralarda. Ateş kutusu yapısı ve tasarımından ötürü roket sobaya göre daha ekonomik. Her ikisi de aynı koşullarda işini görecek.

Ebat: Bir diğer önemli etken ölçüler. Aktiviteye hazırlanırken odun sobası için çantanda yer ayıracak mısın, ne kadar yer ayırdığın yada ne kadarlık bir hacim için tahammülün var önemli olan bu. Ateş kutusu ile roket soba arasında çok büyük bir ağırlık farkı yok. Ancak hacim olarak ateş kutusu çok daha ince. Sırt çantanda neredeyse hiç yer kaplamaz.

Verimlilik: Yanma verimliliğinde roket soba oldukça önde. Hava desteği ile yüksek alev elde ettiğiniz gibi odunun tam yanması ve yanma sırasında oluşan gazlarında yakılması ile hem daha fazla ısı hem de yakacağın sonuna kadar yanmasını sağlar. Ateş kutusu ise sadece ateşi çevreler ve bir arada tutmaya yarar. Altındaki havalandırması sayesinde o da yanma verimliliği sağlar ancak bu konuda roket soba kadar başarılı değil.

Zaman: Önemli etkenlerden biri de zaman. Vereceğin molalarda ne kadar zaman harcayacağın ve ne kadar süre ile ateş ile uğraşacağın önemli bir etken. Hafta sonu kafa dinlemek için yapacağın bir kampta belki bu süreyi dikkate almazsın ancak bir doğa yürüyüşü yaptığında ortalama 1 saat yürüyüşe 15 dakika mola tavsiye edilir. Bu 15 dakika içerisinde tuvalet ihtiyacınızı giderecek, sıvı takviyesi yapacak, ufak tefek atıştırmalıklar ile vücudunun enerji seviyesini düzenleyecek ve belki de sıcak bir çay yada kahve ile moral toplayacaksın. Böyle bir durumda roket soba yanma verimliliği sayesinde sana ihtiyacın olan hızı sağlayacak.

Keyif: Belki de yukarıda sayılan olasılıkların hiç birini dikkate almaz, içinden gelen sesi dinlersin. Hangi ürünü kullanmak seni mutlu edecekse, hangisinden daha çok keyif alacağına inanıyorsan, hangi ürünü kendine daha yakın hissediyorsan onu tercih etmelisin.

Şöyle bir toparlayacak olursak her iki ürünün kıyaslamasını aşağıdaki tablo ile özetleyebiliriz.

Bu sorunun cevabı aslında senin ihtiyacını tam olarak belirlemene bağlı. Eğer ekonomik olsun ve çok az yer kaplasın diyorsan Ateş kutusu tercih edebilirsin. Biraz daha bütçe ayırabilirim, benim için verimlilik önemli ve hızlı sonuç almak istiyorum diyorsan bu sefer tercihini Roket Sobadan yana kullanabilirsin.

Nature Compact olarak hem Roket Soba hem de Ateş Kutusu konusunda kendi tasarımımız ve %100 yerli olarak imal ettiğimiz ürünlerimizle ihtiyacını karşılayabiliriz. Ürünlerimizi sayfalarından inceleyebilir tanıtım videolarını izleyerek karar verebilirsin. Sormak istediğin yada kafana takılan başka bir soru varsa sitenin iletişim sayfasından bize mesaj göndere bilirsin.

Hangi ürünü tercih edec

« Anasayfa