Roket Soba Nerede Kullanılır?

Nature Compact ürünlerini başlangıç kalemleri Roket Soba ve Ateş Kutusudur. Bir önceki blog yazımızda bu ikiliyi kıyaslamış ve hangi durumlarda hangisini tercih edeceğimiz konusunda fikir alışverişi yapmıştık. Aslında ikisininde odun sobası olmasından dolayı kullanım alanları hemen hemen aynıdır. Ülkemizde uzun zamandır Ateş Kutusu yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle bu yazımızda ülkemizdeki geçmişi çok olmayan, pek bilinmeyen ve yaygınlaşmamış Roket Soba üzerinde duracağız. Teknik olarak aşağıdaki bütün olaşılıklarda her ikisi de kullanılabilir. Aralarındaki tercih farklarını bir önceki blog yazımızda zaten belirtmiştik. Eğer okumak isterseniz “Roket Soba mı? Ateş Kutusu mu?” isimli blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Gelin şimdi kullanım alanları hakkında bir kaç fikir verelim.

Kampta: Ürünün çıkış noktası. Roket soba nedir? blog yazılarımızda da belirttiğimiz gibi aslında köylerde kullanılan ve bir evi ısıtabilecek kadar kapasiteli bir odun sobasıdır. Biz Nature Compact olarak bu sobayı katlanır ve sırt çantanıza rahatlıkla sığabilecek bir hale getirdik. Başlangıçta çıkış noktamız her ne kadar kampta olsa kullanım alanları oldukça genişletilebilir.

Doğa Yürüyüşlerinde: Kompakt yapısı sayesinde sırt çantanızın içerisinde yada özel çanta tasarımı sayesinde sırt çantanıza veya belinize asarak taşıyabilirsiniz. Çantanızın en önemli sorunu ağırlık olacaktır. Roket soba ile yanınızda bütan propan tüp veya benzin, ispirto gibi sıvı yakacaklar taşıyarak ekstra ağırlık bulundurmamış olacaksınız. Doğada rahatlıkla bulabileceğiniz odun parçaları ile kolaylıkla ateş yakabileceksiniz.

Bushcraft Aktivitelerde: Son yıllarda çok sık duyulan bir kelimedir bushcraft. Özünde vahşi hayat içerisinde hayatta kalma becerisidir. Kendisini bu anlamda geliştirip bilgi birikimi ve beceri edinmek için bu yönde bireysel aktiviteler yapılmaktadır. Bushcraft mümkün oldukça az ekipman yada malzeme ile yerleşik hayatın dışında gerçekleştirilir. Böyle bir aktivitede roket soba rahatlıkla kullanılabilir.

Karavanda: Karavan içerisinde imkanlar sınırlı olabilir. Tüplü ocak kullanabilirsiniz. Ancak tüpünüz bitebilir. Elektrikli ocak kullanabilirsiniz ve kampingde olabilirsiniz ancak elektrik kesilebilir. Güneş paneliniz vardır ancak akünüz arıza yapabilir. Karavanınız ne kadar donanımlı olursa olsun yanınızda ilkel yada başka bir kaynağa gerek duymadan ihtiyacınızı karşılayabilecek ekipman bulundurmakta her zaman için fayda vardır. Yada bütün olumsuzlukları gözardı edelim keyif için bile odun yakarak bir şeyler pişirmek isteyebilirsiniz. Veya karavanınızla uzun sürecek bir tura çıkmak istersiniz ve ekonomi yapmanız gerekebilir. Her zaman tüp kullanmak yada elektrik harcamak yerine çevreden bedavaya bulabileceğiniz odun parçalarıyla yemeğinizi ve içeceğinizi hazırlamak isteyebilirsiniz. Bu durumda yer kaplamayan ve kullanışlı bir çözüm olarak roket soba kullanılabilir.

Piknikte: Her ne kadar piknik denince aklımıza ilk önce mangal gelse de mangalın yanmasına daha varsa ve sıcak bir şeyler içmek isterseniz roket soba size zahmetsizce çözüm olacaktır.

Yer Ateşinin Yasak Olduğu Yerlerde: Bilindiği gibi yer ateşi yakıldığı yere ve çevresine zarar vermektedir. Bir çok yerde de bu nedenle yasak olabilir. Böyle durumlarda roket soba kullanılabilir. Ayrıca yer ateşinin yasak olmasına gerek yok. Siz yine acil bir ihtiyacınız olmadıysa yer ateşi yakmamaya, eğer yer ateşi dışında bir imkanınız yoksa en azından çevrede daha önce yerde ateş yakılmış bir yer bulabilirseniz öncelikle orayı tercih etmeye özen gösterin. Bu arada siz yinede yer ateşinin yasak olduğu bir yerde roket soba veya benzeri bir ürün kullanmadan önce yetkililerden izin almayı unutmayın. Bazı yerlerde hiç bir şekilde ateş yakılmasına izin verilmemektedir.

Kar Yürüyüşlerinde: Kar olan bölgede yerde ateş yakmak tam bir işkencedir. Yanınızda götüreceğiniz bütan propan tüpler soğuktan donabilir. Benzin ocağı taşımanız gerekebilir. Eğer bunlara sahip değilseniz zemini tam temizlemeden kar üzerinde (tabi bu konuda profesyonel değilseniz) ateş yakamazsınız. Zemini temizleyip toprağa ulaşsanız bile ateş yüzünden ateş çevresinde eriyen kar suyu size zorluk çıkartabilir. Kaldı ki bazen toprağa ulaşamayabilirsiniz bile. Böyle bir durumda roket soba size ihtiyacınız olan ateşi kısa sürede sağlayacaktır. Bir kaya, bir kaç taş yada dallardan oluşan bir altlık dahi yapsanız zemine ulaşmadan kolaylıkla ateşinizi yakabilirsiniz.

Balık Tutarken: Balık tutmak sabır işidir. Belki saatlerce hazırlık yapar, bekler, uğraşırsınız. Genellikle sabah erken saatlerde başlayan bir süreçten bahsediyoruz. Balık tutmaya gitmek için küçük bir sırt çantası bile yeterlidir. Eğer bu sırt çantasının içerisinde bir roket soba bulundurursanız hızlı bir şekilde sıcak içecek hazırlayıp azalmakta olan sabrınızı yükseltip moral toplayabilirsiniz. Kim bilir belkide tuttuğunuz balıklar ile öğle yemeğinizi bile pişirebilirsiniz. Rastgele.

Acil Durum Çantasında: Bu cümleleri okumak bile sizi strese sokuyor olabilir ancak bu da dünyanın gerçeklerinden biri. Hepimizin bildiği gibi ülkemiz bir deprem bölgesindedir. Her ne kadar ülkemizde Acil durum çantasına deprem çantası da dense sadece deprem için değil, adından da anlaşılacağı üzere başımıza gelebilecek sel, yangın, göçük, çığ vs tehlikeler için hazırlanmalıdır. Herhangi bir acil durumda 72 saat boyunca yardımın ulaşamayacağı şekilde hazırlanması tavsiye edilmektedir. Bu nedenle bir çoğumuz acil durum çantamızı hazır tutuyoruz. Peki o acil durum çantamızın içerisinde ateş yakmaya yarayacak, yemek pişire bilmemizi sağlayacak bir şey bulunduruyor muyuz? Roket soba ve ateş kutusu tam da bu anlamda bize en pratik çözümü sunacaklardır.

Bu liste bu şekilde uzar gider. Aslında kullanım alanı tamamen sizin ihtiyaçlarınıza bağlıdır. Ateşe nerede ihtiyacınız varsa orada kullanabilirsiniz. Roket Sobasının ne zaman lazım olacağı belli olmadığı için sürekli aracının bagajında tutanlarda var, haftasonu sırt çantasına atıp kendisini doğaya bırakanlarda. Eğer siz odun, çalı parçaları vs bulabilirseniz o size ateş yakma konusunda çok yardımcı olacaktır.


« Anasayfa